Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK)

 

ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEK

 

Mi az a GLIX Agency?

A GLIX Agency egy online képügynökség, amely a weboldalán keresztül (www.glix.hu ) árusít professzionális sajtó és illusztrációs fotókat, videókat és hanganyagokat. Célja, hogy a hazai és külföldi fotósok által készített kiváló minőségű képeket elérhetővé tegye ügyfelei számára. A GLIX Agency tehát egy olyan értékesítési csatorna a szerző és a felhasználó közöttt, amely lehetővé teszi, hogy a feltöltött tartalmak közt a felhasználó könnyedén kereshessen vagy böngésszen, a megfelelő képeket pedig a jogdíj megfizetése mellett digitális formátumban letölthesse, majd adott célra felhasználja.

 

Ez azt jelenti, hogy fizetni kell a fotókért?

Igen, az oldalon található képek pénzbe kerülnek.

 

Ennek mi értelme? Hiszen fotók millióit lehet az interneten, pl. a Google képkeresővel találni ingyen.

Nem minden ingyenes, ami annak látszik. Az interneten található fotók felhasználása nem magától értetődő és pláne nem ingyenes. Az, hogy egy képet megtalálunk és letölthetünk az internetről, még nem jelenti azt, hogy azt ingyen használhatjuk is, ez tévedés. A fodrász a hajvágásért, a zöldséges az almáért pénzt kér. A fotósok pedig a saját produktumokért, a fotóért várják el a díjazást. A fényképezőgépeket nem adják ingyen, a fotózás helyszínére is el kell utazni, a modellek és a képfeldolgozó szoftverek is pénzbe kerülnek. A fotós pedig abból él, hogy kiváló minőségű, jogtiszta képeket ad a megrendelőinek, vagy éppen a képügynökségeknek.

 

Mi jelent az, hogy jogtiszta kép?

Ez azt jelenti, hogy nem kell attól aggódni, hogy a kép felhasználásával esetleg jogsértést követünk el. Ehhez persze az is hozzátartozik, hogy be kell taltanunk a licencfeltételeket.

 

Mi az egyedi a GLIX képügynökségben a többi ügynökséghez képest?

A GLIX nem a mennyiségre, hanem a minőségre helyezi a hangsúlyt, emellett a „fair trade” elvén a piaci sztenderdenknél magasabb, 50-70%-os jutalékot fizet a szerzőnek. A képminőség mellett fontosnak tartjuk, hogy a nem professzionális felhasználók is megfelelő információt és segítséget kapjanak az oldalon elérhető tartalmak licenceléséről. Bármilyen kérés vagy kérdés esetén keresse ügyfélszolgálatunkat a telefonos vagy e-mailbes elérhetőségeink egyikén a hét 7 napján, a nap 24 órájában. 

 

Mi a stock fotó?

Felhasználásra kész tartalom, például olyan reklám- vagy sajtófotó, amelynek meg lehet vásárolni a felhasználási jogait.

Ahelyett, hogy megbízná a saját fotósait, a stock fotó használatra kész fényképek gyűjteménye azok számára, akik megvásárolják a használati jogokat. A digitális stock fotók esetében már azelőtt látja a végeredményt, mielőtt megvásárolná a használati jogokat, és ezeket a képeket azonnal licencelni is lehet. A stock fotók költségei jóval alacsonyabbak, mint a megbízással készült fényképeké. A stock fotókkal spórol a modell-, fotós-, helyszín, díszlet-, művészeti vezető- és szerkesztési költségeken.

 

Mi az a Royalty Free?

A royalty free digitális stock fotó egy olyan koncepció, amelyben nem kell fizetni jogdíjat a képek ismételt használatáért. A vásárló nem kapja meg a képek szerzői jogát, de legálisan megvásárolja a használati jogokat, plusz díjak és a szerzői jogok tulajdonosának beavatkozása nélkül (a végfelhasználói szerződés időtartama alatt). Ezeket a képeket nem lehet eladni vagy átadni, de számos előnnyel rendelkeznek, főleg ami az árat illeti.

 

Mi a különbség a royalty free és a rights managed kép között?

A rights managed képek azután használhatók, hogy egy meghatározott képet kiválasztanak egy meghatározott célra. Az ügyfél exkluzív jogokat kap és lehetősége van arra, hogy korlátozza mások használati jogát.

royalty free korlátlan használatot biztosít a vásárlóknak, amelynek során nem kell royalty-t fizetni a kezdeti vásárlás után. Ez nagyban lecsökkenti a költségeket és nagyobb szabadságot biztosít.

 

A megvásárolt képeket használhatják az ügyfeleim is?

Igen, használhatják. Minden kép bizonyos licencszel rendelkezik. Ismerje meg a különféle licenceket. Ameddig a felhasználói szerződés szerint használja a tartalmat, nyugodt lehet.

 

Bárki tölthet fel képet a GLIXre?

Szinte bárki, aki komolyan foglalkozik a fotózással. Amennyiben Ön fotós, és szeretné képeit rajtunk keresztül árusítani, olvassa el az erre vonatkozó tudnivalókat, majd lépjen velünk kapcsolatba! Bővebb információ a Fotós GYIK-ban olvasható.

 

Milyen gyakran kerül fel új tartalom az oldalra?

Folyamatosan. Képanyagunkat nap mint nap több ezer új tartalommal frissítjük és bővítjük.

 

Használhatok "csak sajtó felhasználásra" jelöléssel ellátott tartalmat reklámokhoz?

Nem. A szerkesztőségi felhasználásra szánt tartalmak nem használhatók fel semmilyen reklámcélra, mivel a tartalom hírértékű eseményt vagy egy hírességet ábrázol. Miért? 1. A tartalomban szereplő hírességek talán nem írtak alá modellengedélyt. 2. A hatóságok, akik a helyszínért felelnek, talán nem írtak alá vagyonengedélyt, hogy a tartalmat vagy a fotót reklámcélokra is felhasználhassák. Az egyetlen módja annak, hogy csak szerkesztőségi célokra felhasználható fotót kereskedelmi célokra is használjanak az az, hogy a felhasználó személyesen szerzi be az engedélyeket és a képhez/videóhoz kapcsolódó személyektől, vagy a helyszín tulajdonosától engedélyt kér.

 

Használhatok "csak sajtó felhasználásra" jelöléssel ellátott tartalmat újságcikkekhez és egyéb publikációkhoz? Van valamilyen korlátozás?

Igen, használhat. Néhány korlátozást azonban figyelembe kell vennie:

  1. 1. Fent kell tartani a tartalom sajtós integritását, ha felhasználja egy cikkben vagy publikációban. A Photoshop vagy bármilyen olyan szerkesztő szoftver használata, amely ténylegesen megváltoztatja a tartalmat és így az eredetitől eltérő üzenetet közvetít, szigorúan tilos.
  2. 2. Ha a publikáció aggregált kinyomtatott példányszáma meghaladja a 500 ezer darabot, kiterjesztett sajtólicencet kell vásárolni. Ilyen esetben forduljon hozzánk elérhetőségeinken. 3. Tüntesse fel a tartalom forrását és a szerzőjét a végfelhasználói szerződés értelmében a következő módon: "[Fotós neve/GLIX]"
  3. Használhatok sztenderd képeket újságcikkekhez vagy más publikációkhoz? Vonatkozik erre valamilyen korlátozás?

Igen, használhat. A "csak sajtó felhasználásra" szánt tartalmakkal ellentétben az egyéb tartalmat átszerkesztheti a cikknek vagy a publikációnak megfelelően valamilyen képszerkesztő programmal.

 

 

REGISZTRÁCIÓ ÉS FIÓKINFORMÁCIÓ

 

Pénzbe kerül a regisztráció?

Nem, a regisztráció és a tartalmak közti böngészés, keresés egyaránt ingyenes, nincsenek rejtett költségek.

 

Kell regisztrálnom ahhoz, hogy keresgéljek a weboldalon?

Nem kell regisztrálni az oldalon való kereséshez, viszont a vásárlás már regisztrációhoz kötött. A regisztráció számos előnnyel jár: azonnal értesülhet a legújabb kollekciókról és sajtófotóinkról, vagy éppen aktuális akcióinkról, érdekesebb blogcikkeinkről is, továbbá saját válogatásokat, lightboxokat is készíthet. és elmentheti valamint meg is oszthatja ezeket másokkal. 

 

Mi az a Lightbox? 

A Lightbox segítségével saját válogatásokat, gyűjteményeket lehet létrehozni különféle, tetszőleges témákban. Így egyszerűen és könnyedén csoportosíthatja, elmentheti, félreteheti a kiválasztott képeket, azaz nem kell azzal bajlódnia, hogy felírja a képszámokat vagy lementse egyenként a nézőképeket. Sok-sok ilyen Lightboxot, válogatást hozhat létre, amelyeket egyedileg nevezhet el, bővíthet vagy akár törölhet bármikor. Ráadásul válogatásait egyszerűen meg is oszthatja bármikor ismerőseivel vagy kollégáival az adott Lightbox egyedi linkjének elküldésével. 

 

Csak szintén regisztrált felhasználókkal oszthatom meg a Lightboxom? 

Nem! A Lightbox linkjét elküldve bárki számára láthatóvá válnak az adott gyűjteményben szereplő tartalmak. 

 

Hol találom a Lightbox funkciót? 

A Lightbox csak a regisztrált felhasználóknak áll a rendelkezésére. Tehát regisztrációt követően nem kell külön bekapcsolni ezt a funkciót, ez azonnal használatra készen áll. Bármilyen keresés találati listájánál, az oldal alján látható egy kis fül, ez a Lightbox. A fület felnyitva már látszanak is a használatához szükséges funkció gombok. A jobb felső sarokban, a névre kattintva, a legördülő listában is megtalálható és elérhető a Lightbox. 

 

Hogyan regisztrálhatok az oldalra?

A főoldalon a fejlécen található Regisztáció gombra kattintva tud regisztrálni. Ezt követően már be is tud jelentkezni a glix.hu-ra.

A REGISZTRÁCIÓ IDE KATTINTVA is elérhető.

 

Meddig tart a regisztrációs folyamat?

1-2 perc az egész. Az adatok kitöltésével a regisztráció azonnal elkészül. Csak rá kell kattintania a visszaigazoló linkre, amelyet az ön által megadott e-mail fiókjában talál a regisztráció végeztével. Ezt követően már rögtön használhatja is a fiókját. Amennyiben 10 perc múlva sem kapja meg az e-mailt, nézze meg a Spam mappáját. Ha ott sincs, akkor lépjen velünk kapcsolatba!

 

A regisztráció során szükség van a bankkártyám adataira?

Nem, a bankkártya adataira legfeljebb a fizetéskor, a képek vásárlásakor van szükség, amennyiben a bankkártyás fizetési módot választja. A regisztráció során nincs szükség erre.

 

Mi van, ha elfelejtem a jelszavamat?

Nem kell pánikba esni, a bejelentkezés oldalon lehet jelszó emlékeztetőt kérni. Kattintson a "ELFELEJTETTE A JELSZAVÁT?" gombra és írja be a regisztráció során megadott e-mail címét. Ezt követően elküldjük önnek a belépéshez szükséges információkat.

 

Hogyan változtathatom meg a címemet, a telefonszámomat és a többi adatot?

A felhasználói adatokat az "Adataim" menüpontban változtathatja meg. Ehhez be kell jelentkeznie a fiókjába.

 

A kollégáim használhatják a fiókomat?

Adatbiztonsági szempontból nem szerencsés ha több személy használja ugyanazt a fiókot, ezért javasoljuk, hogy soha ne adja ki a fiókadatait más személy számára.

 

Hogyan tudok leiratkozni a hírlevélről? Minden általunk kiküldött hírlevél alján talál egy leiratkozó linket. Erre kattintva könnyedén leiratkozhat és nem fog több hírlevelet kapni tőlünk a jövőben.