https://blog.glix.hu/fotosoknak/

">

Gyakran Ismételt Kérdések fotósok számára (Fotós GYIK)

 

ELADNÁ A KÉPEIT? ITT EGY KIS SEGÍTSÉG, HOGY MI A TEENDŐ 

A GLIX nyitott minden szerző számára, aki fotóival pénzt szeretne keresni. Néhány dolgot azonban szem előtt kell tartania, mielőtt nekilát. 

 

Kinek ajánljuk? 

Szinte bárkinek, aki profi (alkalmazott- vagy sajtófotós) vagy hobbi fotós. Sajtóképeket, illusztrációkat, táj, város vagy állat és növény képeket is szívesen látunk a GLIXEN. Egyetlen kritériumunk van: a minőség. Ez azt jelenti, hogy olyan tartalmakat látunk szívesen az oldalunkon, amelyet a sajtó vagy kreatív szakma szívesen használ. 

 

Kinek nem ajánljuk? 

Olyan amatöröknek, akik még csak most kezdik tanulni a fotózást. Nem ajánljuk emellett fotóművészeknek , hiszen az ő számukra elsősorban galériák jelenthetik a megoldást (persze akkor igen, ha emellett az alkalmazott fotográfiával is foglalkoznak). 

 

Mitől értékes egy kép? 

Ez nehéz kérdés, de két válasz is van rá:  az egyik lehetőség, hogy a kép nagyon egyedi, színvonalas, látszik, hogy munka és koncepció áll mögötte. Nem sablonos és közhelyes. A másik, hogy olyan helyen, pillanatban készült, ami egyszeri és megismételhetetlen. 

 

Rendben, de ha egy kép értékes, lehet, hogy én is el tudom adni. 

Ez így van, ez természetesen a szíve joga! Amit mi tudunk ajánlani: sokkal több potenciális ügyfelet érünk el, hiszen mi ebben vagyunk profik :). Ezen túl a külföldi partnereinken keresztül az országhatáron túl is megpróbáljuk a képeit értékesíteni, tehát kinyitjuk a világot az Ön számára! 

 

Miért kellene megbíznom a GLIXben? Annyi helyen lopták már el a képeimet… 

A bizalmatlanságot egy adott mértéken felül nem fogjuk tudni kezelni. Amit érdemes ilyenkor mérlegelni: egyrészt közel 20 éve foglalkozunk képértékesítéssel, és viszonylag kevés olyan fotóssal találkoztunk, aki felháborodott azon, hogy pénzt hoztunk neki. Pontosan annyival többet kereshet így, mintha a fiókban/harddrive-on vagy egy DVD-n tárolná a képeit, és azon ábrándozna, hogy miért nem akarja senki megvenni…. Egyébként pedig komoly szerződésünk van, amely biztosítja, hogy az Ön jogai ne sérülhessenek! 

 

Szükséges ilyenkor kizárólagosságot vállalnom a GLIX felé, vagy máshova is elküldhetem a képeimet?

Nem kérünk kizárólagosságot, de tudni szeretnénk, hogyha máshol is árulja a képeit. A kizárólagosságot pedig nagyobb jutalékkal honoráljuk! 

 

Rendben, de akkor konkrétan mi az, amit feltölthetek? 

Elsősorban ezeket a témákat keressük:

A sajtó számára érdekes események, rendezvények, történések
Közéleti személyiségekről készült portrék (politikusok, színészek, celebek…)
Magyarországi tájak, városok, épületek és helyszínek
A környező országokból magyar vonatkozású, történelmi helyszínek, tájak, relikviák
Magyarországi természeti értékek (növény és állatvilág)
Archív felvételek, amelyek helyszíneket, eseményeket, fontos közéleti, történelmi személyeket ábrázolnak 

 

Hogyan kezdjek hozzá? 

Nézze át az archívumát, és kezdje el szisztematikusan kiemelni az értékes képeket (erről már fentebb írtunk, ha kimaradt volna, gödítsen egy kicsit feljebb). Ha nincs archívuma, tudunk segíteni, ebben is profik vagyunk :)
Változtassa meg a gondolkodásmódját! Ha van egy munkája vagy megbízása, gondolja végig, mit tud a feladaton túl “archívra” megcsinálni. Például: a feladat egy borász fotózása egy Eger környéki borászatban. Ha a feladatot elvégezte, ne csomagoljon és induljon haza, hanem vegye a fáradságot és szánjon rá fél órát, hogy készítsen néhány szép tájképet, illusztrációt, ami alkalmas lehet egy egri borvidékről szóló cikk, marketing anyag illusztrálására. Nem nagy fáradság, tekintse ezt befektetésnek és töltse fel a legjobb képeket a GLIX oldalra. 

 

Rendben, ezen túl vagyok, mik a gyakorlati tudnivalók? 

Az első, hogy regisztráljon be fotósként. Utána felkeressük, mert szeretnénk többet megtudni Önről és a portfóliójáról. El fogjuk mondani a további tudnivalókat. Szeretünk hosszú oldalakat gépelni, de azért ennyire nem. :)

 

Meghatározhatom, hogy mi a kép ára? 

Bizonyos korlátok között igen. Mi elmondjuk, hogy szerintük egy képnek vagy anyagnak mi a reális ára, így ebből tudunk majd kiindulni. 

 

 

Érdekelnek a részletek, hol találok további információt? 

A GLIX Blogon összegyűjtöttünk minden hasznos infót, amire egy szerzőnek szüksége lehet. IDE KATTINTVA nézzá át ezeket alaposan, természetesen segítünk, ha valahol elakadt.

 

Tudok erről a dologról bárkivel személyesen is beszélni? 

Természetesen, ennek számtalan módja van. Írjon nekünk a peter@glix.hu-ra és igyekszünk minden kérdésére írásban, telefonon vagy akár személyesen válaszolni.

 

TOVÁBBI INFÓK A SZERZŐKNEK A GLIX BLOGON>>